En husmiddag

”Det gör gott i själen att kunna hjälpa till”
Sofia Nilsson och Elisabeth Szepesi har varit köksmästare inom äldreomsorg och skola och arbetar i dag som administratör respektive arbetsledare inom stadsdelen Lundby i Göteborg. Men de har också valt att engagera sig i Ronald McDonald Hus i Göteborg och laga husmiddagar.

Sofia Nilsson får hjälp av Selma att laga kvällens husmiddag.

Varför har ni engagerat er i huset i Göteborg?
Det var inget att fundera på, det gör gott i själen att kunna hjälpa till. Vi fick chansen att besöka huset eftersom vår chef har en bekant i styrelsen och det fanns önskemål om fler familjemiddagar. Och vi blev bitna direkt. Nu är vi flera kollegor härifrån som delar på fyra husmiddagar per termin, och vi är inne på tredje året. Det är så uppskattat av familjerna och så är det kul att ställa sig i köket igen!

Hur ser era husmiddagar ut?
Vi satsar på vällagad och genuin mat med bra råvaror som vi tycker är roligt att laga. Lax, lasagne och nybakat bröd går alltid hem, men vi har också gjort julbord, thaibuffé och Nobel-middagar med fem rätter. Vi har haft med oss kollegor, kompisar och till och med våra barn som hjälpt till, och det är en fantastiskt rolig grej att göra tillsammans. Särskilt när man vet att det uppskattas så mycket. Det finns en sådan glädje när vi kommer. Familjerna är så tacksamma för att få vällagad mat och att vi gör i ordning tallrikar åt dem som sitter och vakar på sjukhuset.

Har ni haft några särskilt minnesvärda husmiddagar?
Ett minne som hänger kvar var när vi bjöd på lasagne, en helt vanlig lasagne, då en pojke utbrast: ”Åh, jag får lasagne på min födelsedag, det är min favoriträtt!”. Han var storebror till en flicka som var sjuk, och det var så härligt att få förgylla hans dag, även om det var en tillfällighet. Det blir ju lätt fokus på det sjuka barnet, men hans lysande ögon tar man med sig. Och sedan är det roligt med alla syskon som ska hjälpa till i köket, som springer runt benen. Det är en väldigt mysig stämning i huset.