Familjen Eliasson-Karlsson

”På huset behövde vi aldrig låtsas”

hugo.jpg

Mamma Carolines diabetes gjorde att familjen Eliasson-Karlsson från Hedared utanför Borås fick göra specialultraljud på Östra sjukhuset i Göteborg med sitt andra barn, en son.

”Jag kom ihåg att undersökningen drog ut på tiden. Sedan sa de att han låg lite fel och att vi skulle gå ut och promenera en stund för att se om han hamnade rätt. Jag tog det inte så allvarligt, men när de undersökte igen så sa var läkaren tyst länge och sa till slut: ”Jag måste tyvärr berätta att han har ett fel på hjärtat.” Vår värld rasade samman, säger Caroline.

Läkarna försäkrade att hjärtfelet gick att åtgärda och att det var av det vanligare slaget, men efter några fler undersökningar visade det sig att det var allvarligare än man först upptäckt. Caroline och Henrik fick då valet att avsluta graviditeten, men de ville behålla sitt barn.

Tuff ankomst
Hugo föddes med akut kejsarsnitt i vecka 37 år 2015 efter att hans hjärtljud gått ner. Caroline fick inte se honom innan Henrik och personalen sprang i väg med honom till IVA och kuvösen. Det skulle dröja hundra dagar innan Henrik och Caroline fick ha Hugo jämte sig i sängen för första gången. Och ett helt år innan familjen kunde komma hem igen.

”Vi visste att det skulle bli tufft, men det går aldrig att förbereda sig på vad som väntar en i en sådan här situation. Det var så mycket upp och ner hela tiden. Vi pendlade mellan hopp och förtvivlan under så lång tid”, säger Caroline.

Huset gav andrum
För Hugo väntade tre hjärtoperationer. Normalt görs den sista vid fyra års ålder, men han gjorde tre operationer innan han blev två år eftersom hans situation var så kritisk. Under tiden fick familjen, inklusive storasyster Joline, installera sig på Ronald McDonald Hus.

”Första gången vi klev in i huset var det bara jag och Henrik. Jag kom ihåg att vi tyckte att det var så fint och hemlikt: öppna spisen, trappan upp till övervåningen, köken. Och personalen som mötte oss var så uppmärksamma och såg direkt vad vi behövde. Det kändes overkligt att det fanns ett sådant ställe. Inga larm som pep, ingen sjukhusmiljö, bara hemtrevligt.”

För storasyster Joline blev huset ett ställe fyllt med lek och kompisar.

”Joline hade sett fram emot att bli storasyster så mycket. Så huset betydde allt för oss, det gjorde att vi kunde vara en familj att ge Joline den tid hon behövde. Hon fick så många fina minnen och kan se tillbaka på den perioden som något kul och spännande.”

Lång vistelse
Familjen fick stanna på sjukhuset och Ronald McDonald Hus i ett år innan Hugo fick komma hem.

”Att vara ’långliggare’ på ett ställe som Ronald McDonald Hus är speciellt. Vi fick flytta upp på vinden, där det fanns större rum och mer plats. Vi kom väldigt nära de andra familjerna som varit där länge och personalen blev som en andra familj. På huset behövde vi aldrig låtsas, vi kunde vara oss själva, bryta ihop och få tröst. Personalen gav så mycket kärlek och omtanke – jag tror inte de förstår hur mycket det betytt för oss”, säger Caroline.

Lyckligt slut
I dag är Hugo mot alla odds en glad och pigg 2,5-åring som går på dagis och vill lära sig att cykla trots att han inte når ner till pedalerna än.

”Jag har nog aldrig sett ett gladare barn än Hugo! Läkarna varnade oss att han kunde ha mindre ork, men han är överallt hela tiden, ingen vila! Det är helt overkligt att det gått så bra som det gått. Det finns alltid en risk för följdsjukdomar, men jag har fått lära mig att leva mer här och nu, att uppskatta det vi har och inte oroa mig för framtiden”, säger Caroline.

För Carolines del ledde Hugos sjukdom också till en önskan om att kunna hjälpa andra familjer. I dag arbetar hon på förlossningen på Östra sjukhuset.

”När jag pratar med familjer med ett hjärtsjukt barn försöker jag med min historia visa att allt inte är svart och vitt, att det kan gå bra även om det inte går som planerat. Och jag tror att de uppskattar att prata med någon som varit med och gjort deras resa.”

Bilderna:

Från ovan: Hugo på sjukhuset

Hugo med pappa Henrik och storasyster Joline

Familjen firar jul under sin vistelse på Ronald McDonald Hus

Hugo och Joline

hugo_familjen.JPG
hugo_familjen_jul.jpg
hugo_joline.jpg