Fakta om Huset

Efter utbyggnad 2.jpg

Ronald McDonald Hus vid Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus – 
ett tryggt hem hemifrån när det behövs som mest

På ett par minuters promenadavstånd till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och med skogen bakom husknuten ligger Ronald McDonald Hus i Göteborg. Efter en omfattande utbyggnad har vi idag totalt 41 familjerum och därtill gott om gemensamma utrymmen så som flera kök, vardagsrum, lekrum, bibliotek, datorrum, tvättstugor, aktivitetsrum samt en Relax med bastu. 

I ”Huset” har våra familjer möjlighet att sova i sköna sängar, laga sin egen mat, tvätta sina kläder och koppla av i en hemlik och trygg miljö. Att få samla kraft mellan de tuffa behandlingstillfällena på sjukhuset är viktigt för både föräldrar och barn. I Huset träffar man också andra familjer i liknande situation och därmed ges möjlighet att dela erfarenheter och få nya vänner för både föräldrar och syskon. Att inse att man inte är ensam om sin situation betyder mycket!

Varje år bor det mellan 800-900 familjer hos oss under längre eller kortare behandlingstider.  Då Drottning Silvias är Skandinaviens största specialistsjukhus och har hela landet som upptagningsområde har också vi familjer från hela Sverige boende hos oss. Vi servar samtliga avdelningar på barnsjukhuset, men de avdelningar som har flest familjer hos oss är hjärtavdelningen, barnkirurgin samt barnonkologen. Det är alltid avdelningen på sjukhuset som ansöker om boende för en familj. Vi har bemanning dygnet runt årets alla dagar.

Ronald McDonald Hus i Göteborg ägs och drivs av en fristående icke-vinstdrivande stiftelse och har en styrelse bestående av representanter för sjukhuset, föräldrarepresentanter samt McDonald’s.

Styrelsemedlemmar 2019 är:
Eva Dunér, McDonald’s franchisetagare (ordförande)
Peter Nordqvist, Generalsekreterare Hjärtebarnsförbundet
Ian Milsom, områdeschef Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus och kvinnosjukvården SU
Ingela Karlsson, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus
Björn Huss, McDonald’s franchisetagare
Carina Terström, McDonald’s franchisetagare
Ulf Steingrüber, McDonald’s franchisetagare
Jonas Hultmark, föräldrarepresentant