Det hände sen – Familjen Eriksson

Det hände sen – Familjen Eriksson

”Vår familj har bara bra minnen från Huset”

Familjen Eriksson bodde på Ronald McDonald Hus 2014 när sonen Lowe föddes nästan fyra månader för tidigt. Efter det engagerade sig mamma Katrin i Huset genom att pärla och sälja armband med texten ”like home” på. Vi pratar med familjen igen för att höra hur det gått!

I maj 2014 föddes Lowe, nästan fyra månader för tidigt. Då vägde han bara 685 gram och hade underutvecklade lungor. De tre första månaderna i livet vårdades han på neonatalavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg. Då bodde mamma Katrin och pappa Tobias på Ronald McDonald Hus, 13 mil från hemmet i Lidköping. Värmen de upplevde på Huset fick Katrin att vilja ge tillbaka. Och när hon fick höra att Huset planerade en utbyggnad föddes idén om att pärla och sälja armband med texten ”like home” på.

Hur mår Lowe idag?

– Han mår bra – i dag är hans lungor helt friska. Men när Lowe var nyfödd drabbades han av flera hjärnblödningar. Det ledde till att han som tvååring diagnostiserades med spastisk cp. Skadan sitter i hans ben och gör att han har vissa rörelsebegränsningar, men trots att han behöver använda hjälpmedel vid längre förflyttningar klagar han aldrig. Lowe är oerhört positiv som person och kämpar på med sin habilitering. När han föddes så frågade jag läkarna hur hans framtid såg ut. Då svarade de mig att han inte kommer bli någon elitidrottare. Men det kan han visst – det finns ju parasporter!

Hur har det gått med armbanden?

– När jag började pärla 2014 kunde jag aldrig tro att vi skulle kunna bidra med drygt 175 000 kronor till Huset. Målet var både att bidra till utbyggnaden av de nya rummen och berätta för andra att Huset finns. Därför känns det helt fantastiskt att armbanden har fått så här mycket uppmärksamhet. Men när Lowe blev storebror i september förra året kände jag att tiden inte fanns för armbanden längre, därför har Huset tagit över stafettpinnen och fortsatt pärla. Nu går pengarna till att sätta guldkant på vardagen för de familjer som bor där. Det betyder så oerhört mycket när man är i den situationen.

Varför valde du att skriva ”like home”?

– För att det är precis så det är – som hemma. På Huset får man en paus från allt det sjuka och kan skapa en vardag mitt i det jobbiga som pågår runt omkring en. När vi bodde på Huset försökte jag ofta göra saker som jag gjorde hemma. Jag kunde till exempel vara i tvättstugan länge och bara stå och vika tvätt. Att kunna göra en sådan vardaglig syssla bröt tankarna på sjukhus och pipande ljud.

Har ni återvänt till Huset efter de första tre månaderna?

– Vi bodde på Huset en natt när Lowe opererades för ett ljumskbråck 2015. Men vi har även besökt Huset när vi inte har bott där. Jag har bland annat varit där vid två tillfällen och pärlat armband tillsammans med skidlandslaget. De gjorde armband i gult och blått som sedan auktionerades ut på Tradera. Jag och Lowe var även på invigningen av de nya rummen, det var fantastiskt roligt att se hur det blev.

Hur känns det att besöka Huset nu?

– Vår familj har bara bra minnen därifrån, och när vi kommer tillbaka så är det ett särskilt lugn som kommer över mig. Jag slås alltid av hur hemtrevligt och personligt Huset är. När man kommer dit kan man verkligen koppla av och bara vara.

Bilderna:

Lowe, 5 år

Lowe med sin lillasyster Ebba

Lowe föddes 2014 nästan fyra månader för tidigt

Mamma Katrins armband samlade in 175 000 kronor. Nu har Ronald McDonald Hus i Göteborg tagit över pärlandet.