Home » Huset » Om oss

Om Oss

Ronald McDonald Hus vid Drottning Silvias Barnsjukhus
– ett tryggt hem ”hemifrån” när det behövs som mest.

På ett par minuters promenadavstånd till Drottning Silvias barnsjukhus  och med skogen bakom Husknuten ligger Ronald McDonald Hus Göteborg. Vi har totalt 41 familjerum och därtill gott om gemensamma utrymmen så som flera kök, vardagsrum, lekrum, tvättstugor, aktivitetsrum, en härlig trädgård och lekplats samt en Relax med bastu.

yes

I vårt ”Hus” har familjer möjlighet att sova i sköna sängar, laga sin egen mat, tvätta sina kläder och koppla av i en hemlik och trygg miljö och få samla kraft och energi  mellan de tuffa behandlingstillfällena på sjukhuset som är så viktigt för både föräldrar och barn. I Huset möter man också andra familjer i liknande situation och ges möjlighet att dela erfarenheter med varandra. Att inse att man inte är ensam om sin situation betyder så mycket! Vår ambition är att alla skall känna sig som ”hemma”.

yes

Varje år bor det mellan 800-900 familjer hos oss under längre eller kortare behandlingstider. Drottning Silvias barnsjukhus är Skandinaviens största specialistsjukhus. Här bor familjer från hela landet och ibland också familjer från Island och våra nordiska grannländer. Vi servar samtliga avdelningar på Barnsjukhuset. Det är alltid avdelningen/mottagningen på barnsjukhuset som ansöker om boende för familjerna. Vi har bemanning dygnet runt årets alla dagar.

 

VÅR HISTORIA

yes

Ronald McDonald Hus i Sverige:

Ronald McDonald Barnfond grundades 1990 av Paul och Iréne Lederhausen. Deras dotter Erica föddes med sjukdomen cystisk fibros och avled tragiskt 1976, endast 16 år gammal. Behandlingsperioderna på sjukhuset var en mardröm för både Erica och hennes föräldrar eftersom familjen inte fick vara med som det stöd Erica behövde. Med bakgrund av detta ville Paul och Iréne hjälpa andra föräldrar med svårt sjuka barn och lät bygga Sveriges första Ronald McDonald Hus vid Universitetssjukhuset i Huddinge 1993. Iréne Lederhausen fick det övergripande ansvaret för Huset och var starkt bidragande till att det idag finns ytterligare fyra Hus i Göteborg, Lund, Linköping och Uppsala. Ronald McDonald Barnfond  har 90-konto och står under kontroll av Svensk Insamlingskontroll. Det innebär att det finns en garanti att gåvor används på rätt sätt och går till ändamålet och drivs utan vinstintresse.

Ronald McDonald Hus i världen:

Det första Ronald McDonald Huset i världen öppnades 1974 i Philadephia, USA. Barnläkaren Dr. Audrey Evans var övertygad om att familjen spelar en avgörande roll i barnets tillfrisknande – något vi idag också har vetenskapliga belägg för. Ett av Dr. Evans viktigaste projekt var att möjliggöra för familjer att kunna vara nära sitt barn, nära sjukhuset, under hela behandlingsperioden. Projektet behövde finansieras och lobbas för, både på sjukhuset och i samhället. Pappan till en av Dr. Evans patienter var en välkänd fotbollsspelare i Philadelphia Eagles, Fred Hill. Hans dotter Kim var svårt sjuk i leukemi och Fred blev mycket engagerad i Dr. Evans mission. Freds lag Philadelphia Eagles tog tillsammans med Dr. Evans kontakt med en franchisetagare på McDonalds, som gav medel till att bygga det första Ronald McDonald Huset. Idag finns 386 Ronald McDonald Hus runt om i världen.

Ronald McDonald Hus i Göteborg invigdes den 7 september 1999 av Prinsessan Christina fru Magnusson. Huset hade från början 25 rum. År 2006 inreddes 4 extra stora rum på vinden för familjer som behöver stanna under längre perioder. Samtidigt inreddes där ett konferensrum, ett aktivitetsrum och ett relaxrum med bad och bastu. År 2017 var det dags för nästa etapp i Göteborg: 13 nya rum, 2 kök, vardagsrum och tvättstuga i ett helt nytt Hus som kopplats ihop med det befintliga. Denna del invigdes 18 augusti av en av våra stora bidragsgivare Henke Lundqvist. Huset i Göteborg har nu 41 rum. Ronald McDonald Hus Göteborg  ägs och drivs av en fristående icke-vinstdrivande stiftelse och har en styrelse bestående av representanter från Drottning Silvias barnsjukhus, Hjärtebarnsfonden, en föräldrarepresentant samt näringslivet.

Styrelsemedlemmar 2024 är:
Eva Dunér, McDonald’s franchisetagare (ordförande)
Linda Sundberg, Generalsekreterare Hjärtebarnsfonden
Kate Abrahamsson, områdeschef Drottning Silvias Barnsjukhus och kvinnosjukvården SU
Sofia Drejenstam, Drottning Silvias barnsjukhus
Björn Huss, McDonald’s franchisetagare
Carina Ternström, McDonald’s franchisetagare
Ulf Steingrüber, McDonald’s franchisetagare
Jonas Hultmark, föräldrarepresentant