Familjen Forsberg

Familjen Forsberg

”Huset räddade julen för våra barn”

David föddes för tio år sedan på Kärnsjukhuset i Skövde. Problemet var att han fick tas ut nästan fyra månader för tidigt på grund av att navelsträngen hade tvinnat sig.

– Han vägde 745 gram och var så liten att han fick plats i sin pappas hand, berättar Davids mamma Lena Forsberg.

När David var två dagar gammal drabbades han av en omfattande hjärnblödning. Hela familjen transporterades akut med ambulans till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Där upptäcktes att David hade flera allvarliga komplikationer på hjärta och tarmar som följd av näringsbrist i livmodern och den långa raden av operationer påbörjades. 2006 var också första gången familjen Forsberg firade julen på Ronald McDonald Hus:

– Vi blev överväldigade av att personalen ägnade oss så mycket omtanke. De kom med julklapp till Amanda och Elin, det var julmat framdukat i köket på nedervåningen och mysig stämning. Vid detta tillfälle var läget mycket kritiskt för David så vi orkade inte skapa någon egen julstämning, men personalen på huset räddade julen för våra andra barn, berättar Lena.

Idag är de uppe i ett 15-tal vistelser på huset.

– Ja, nu har vi firat alla högtider där. Jag och en i personalen roade oss sist vi var där med att skriva ner alla rum vi hade bott i, vilket visade sig vara nästan allihop, skrattar hon.

Alltid redo med väskan
Lena berättar att hon tidigare alltid hade väskan packad och var ständigt redo på katastrof. Numera kan hon slappna av på ett annat sätt, även om Davids tillstånd innebär återkommande komplikationer. Hon säger att Ronald McDonald Hus är en stor och bidragande faktor till lugnet.

– När någon i släkten eller vi i familjen är och köper hamburgare så är det självklart att lägga en peng i sparbössorna på McDonald´s. Vi tänker på alla familjer som just nu kämpar med ett barn på sjukhuset. Vi vet att pengarna kommer väl till användning, särskilt så här i juletider.

Till vardags bor familjen i Falköping. David, som är dövblind, går i särskoleklass och hans storasystrar Amanda och Elin går i nian, respektive sexan. Pappa Tommy jobbar som rektor och mamma Lena som lärare. När David behöver läggas in på sjukhus med jämna mellanrum ser mormor och morfar efter Amanda och Elin. De är med andra ord en helt vanlig familj — men som har blivit väldigt bra på att leva i nuet.

– Ja, det är det gemensamma karaktärsdraget för alla i vår familj och något som David har lärt oss. Eftersom vi inte kan planera framåt är det bara att gilla läget och lösa det på bästa sätt. David är trots allt ofta glad och hjälper oss att hålla humöret uppe, säger Lena.

Julfirande med släkten
David har en shunt inopererad, som för bort ett överskott av vätska från hjärnan till magen. Förra vintern blev shunten infekterad, vilket innebar en ny resa till Göteborg för nya operationer. Den inplanerade skidresan ställdes därmed in och det blev en andra jul på Ronald McDonald Hus. Men den här gången var de fler som firade tillsammans och kunde stötta varandra:

– De goda möjligheterna på huset gjorde att vi kunde bjuda ner släkten på julfirandet där. En stor lokal på översta våningen fylldes av släktingar, julklappar och julmat — alla ingredienser som behövs för att det ska bli en lyckad jul. Tyvärr kunde ju inte David vara med, men vi föräldrar turades om att vara med honom på sjukhuset, berättar Lena.

Hon säger att Ronald McDonald Hus är en viloplats, där familjen kan hämta kraft när David är inlagd:

– Det är så klart jättejobbigt när David är sjuk, men både vi vuxna och tjejerna trivs fantastiskt bra på huset. Man blir så väl omhändertagen och volontärerna och personalen är helt ljuvliga. De lagar mat och bakar och fyller huset med julens alla dofter. Det går inte att beskriva i ord hur skönt det är att vara där när allt annat är uppochner.

Nu har David mått bra sedan i somras. Och i år hoppas Lena på en jul på hemmaplan.

– Men skulle vi hamna på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus igen så vet vi att det blir en bra jul ändå, säger hon.