Familjen Hanfelt

Familjen Hanfelt

”Huset gav oss den bästa julen vi någonsin haft”

Att fira jul med sitt barn på sjukhus är tufft. Familjen Hanfelt från Ljungskile har gjort det inte bara en gång, utan två gånger. Deras son Liam föddes 6 december 2006 med ett hjärtfel som upptäcktes efter några dagar. De fick i ilfart transporteras till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, där första operationen av tre gjordes några dagar innan julafton.

”Vi befann oss i någon typ av chock när vi kom till Göteborg. Vi trodde vi skulle få komma hem och fira jul med vår nya bebis. I stället blev det något helt annat”, säger mamma Lisa Hanfelt.

För familjens andra två barn blev Ronald McDonald Hus, där de snabbt fick boende, det som ändå räddade julen.

”Det är faktiskt den bästa julen vi någonsin haft. Alla dessa frivilliga som ställde upp för att ge oss och våra barn en jul med tomtar, gran, mat och paket. Det var så himla fint och så mycket kärlek och värme trots att man inte kände varandra. Man behövde inte tänka på något, bara finnas”, säger Lisa.

För Liams syskon var det både konstigt och annorlunda, men också spännande.

”De fick mycket julklappar, så de tog det bra. De pratar fortfarande om hur mysigt det var”, skrattar Lisa.

Även mormor, morfar, farmor och farfar var med på julfirandet i huset.

”Att de kunde komma och fira jul med oss betydde mycket i det läget. De var lika välkomna till huset som vi”, säger Lisa.

Trots allvaret som omgav familjen uppskattade de sättet som de kunde delta i husets julfirande.

”Alla har ju döden som granne när man bor i huset. Men allt är OK – du kan vara glad, du kan vara ledsen. Du kan vara med eller dra dig undan, komma och gå. Alla förstår och accepterar, även under en högtid som julen”, säger Lisa.

De nästföljande åren gjorde Liam sina övriga två planerade operationer, men den sista gick inte så bra som man hade hoppats. Han fick inte tillräckligt med syre och behövde mycket hjälpmedel. Det stod klart att Liam skulle behöva ett nytt hjärta. Dagen innan julafton 2017 kom samtalet familjen väntat på – det fanns ett hjärta för Liam, som då hunnit bli 11 år.

”Vi lämnade Liam i operationssalen på julaftonsmorgonen. Sedan var det bara att vänta”, säger Lisa.

Denna gång hade familjens sex övriga barn stannat hemma: det var bara mamma Lisa, pappa Andreas och Liam som åkte till sjukhuset och Ronald McDonald Hus i Göteborg.

”Vi valde att inte ta med de andra barnen, de fick fira jul hemma. Vi behövde stötta Liam, som förstås var rädd och ledsen, så det blev den bästa lösningen för oss.”

För Lisa, Andreas och familjen hemma blev julafton en lång dag av väntan.

”Barnen skickade bilder hemifrån och jag och Andreas kunde vara på huset, lyssna på julmusiken och få en känsla för hur fint det var. Men vi hade inte mycket aptit och drog oss undan när det blev för mycket. Det var en lång väntan”, säger Lisa.

Operationen gick bra, och familjen var kvar till mitten av februari innan Liam kunde komma hem. Hela familjen kunde bo på huset innan skolor och annat drog i gång efter jullovet.

”Det är så otroligt mycket bättre att få bo på Ronald McDonald Hus än ett hotell, som vi också fått göra ibland. Att ha personal runt omkring sig som kan ge en hjälpande hand, som ser vad man behöver, det betyder oerhört mycket.”

I höstas fick Liam komma tillbaka till skolan igen efter att ha fått hemundervisning på grund av infektionsrisken.

”Han satt ju i rullstol innan hjärtbytet, så nu har han kunnat lära sig cykla och simma. Och så har han börjat träna innebandy med sina kompisar, vilket varit ett stort mål”, säger Lisa.

Familjen hälsar på i huset när de kommer på efterkontroller till Göteborg.

”Vi pratar ofta om huset och vi har så många varma minnen därifrån. Det är en fin plats, det känns som att huset lever, trots allt det tunga runt omkring.”

Bilderna

Liam spenderade sin första jul på sjukhuset 2006.

Liam inför sin hjärtoperation 2017.

Spela spel, äta tillsammans och leka – familjens jullov spenderades på Ronald McDonald Hus.

Mamma Lisa och Liam.