Familjen Finnskog

Familjen Finnskog

”Vi får komma hem till jul”. Det var tanken som höll modet uppe hos familjen Finnskog. Men lilla Thelise var för sjuk, det gick helt enkelt inte att lämna sjukhuset. Då blev Ronald McDonald Hus en räddning.

När Thelise föddes i oktober 2018 visade det sig att hon hade ett medfött diafragmabråck samt ett hjärtfel som innebär att blodet tar fel väg från hjärtat till lungorna och tillbaka. Dessutom hade hennes lever växt ihop med ena lungan. Varje andetag var en kamp och Thelise behövde akutvård.

”Det kändes fruktansvärt, jag förstod inte hur vi skulle reda ut det. Hade någon sagt till mig att vi skulle bli kvar på sjukhus i fyra månader vet jag inte hur jag hade reagerat”, säger Emelie Finnskog som är mamma till Thelise.

Efter en kort tid i Stockholm blev Thelise flyttad till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus där man är experter på just de operationer som hon var i behov av. I Göteborg fick familjen flytta in på Ronald McDonald Hus.

”När jag kom in där var min känsla ‘Wow, vad är detta för ställe?’. För storebror Caspian blev Huset verkligen som ett hem. Han glömde faktiskt bort sitt riktiga hem vilket kändes tufft för oss föräldrar, men det var samtidigt fantastiskt att han trivdes så bra”, säger Emelie.

När det stod klart för familjen att de inte skulle kunna åka hem och fira jul drabbades Emelie av oerhörda skuldkänslor gentemot Caspian som då var två och ett halvt år. Att han skulle behöva tillbringa sin jul på sjukhuset kändes som ett svek.

”Men Caspian var så lycklig. Personalen i Huset skapade sådan julstämning. Det största var att tomten kom med julklappar. Jag ser fortfarande Caspian framför mig som står i altandörren och ropar ‘Tåten här! Tåten kom!’. Det känns lite märkligt att säga att en skäggig gubbe är så viktig, men för Caspian var det en stor händelse”.

Under den här tiden var läget stabilt för Thelise, även om hon hela tiden var i behov av syrgas och sondmatning. Emelie och pappa Mikael turades om att vara hos Thelise på sjukhuset och med Caspian i Huset där han kunde leka.

”Det var en trygghet att kunna bo så nära Thelise. Om det skulle hända något fanns vi precis i närheten. Jag vet faktiskt inte vad vi hade gjort utan Huset”, säger Emelie.

Thelise har opererats tre gånger. När diafragmabråcket skulle opereras försvann hon bort i några kritiska sekunder, men kämpade sig tillbaka. Hon har också drabbats av rotavirus och vinterkräksjuka men lyckats återhämta sig, trots sin dåliga lunga och sköra kropp.

”Jag vet inte vad det är hos Thelise som gör att hon lyckas kämpa såhär. Men jag tror att hon känner att hennes liv knappt har börjat, hon vill mer än detta, säger Emelie.

Under den sista operationen lyckades läkarna åtgärda Thelises hjärtfel och efter en tid fick familjen flytta hem till Borås igen.

”Thelise har precis fyllt ett år. Hon använder fortfarande en högflödesgrimma som hjälper till med andningen och blir sondmatad genom en knapp på magen, men hon är en så otroligt glad och nöjd tjej. Hon utvecklas bra utifrån sina egna förutsättningar”, säger Emelie.

I bakgrunden hörs ljud från Thelise och Caspian som nu hunnit bli tre och ett halvt år. De stojar och leker med varandra. Emelie är tacksam över att familjen kan tillbringa den här julen hemma, men ser ändå tillbaka på tiden i Huset med värme.

”Det är svårt att förmedla hur värdefullt Huset var för oss. Framförallt för Caspian, han blev aldrig lidande av den jobbiga situationen vi befann oss i utan hade det alltid bra. Han pratar fortfarande än idag om hur skulle vilja åka tillbaka till Ronald, säger Emelie.