Familjen Gunnarsdóttir-Eysteinsson

Familjen Gunnarsdóttir-Eysteinsson

”I huset kunde vi slappna av”

Våren 2021 föddes Eldur på Island. Familjens totala lycka vände när läkarna berättade att Eldur behövde en levertransplantation – som skulle genomföras i Sverige. På Ronald McDonald Hus i Göteborg kunde hans mamma och pappa få andrum, mitt i en overklig situation.

Den första mars 2021 föddes Eldur i Reykjavik. Femåriga Brynja och tvååriga Daníel fick ett syskon. Förlossningen gick bra, men ganska snart såg läkarna att det var något som inte stod rätt till.

”Han var jättegul i huden. Eftersom detta inte försvann började läkarna göra tester. De upptäckte då att Eldur var smittad av CMV-virus. Det är ett vanligt virus som de flesta människor bara får lite feber av, men Eldur blev väldigt sjuk”, säger mamma Kristín Gunnarsdóttir.

Det visade sig att Kristín hade smittats av det här viruset i slutet av graviditeten, vilket i sin tur ledde till att Eldur blev smittad. Läkarna gjorde upp en plan för medicinering och i mitten av juni verkade det som att virusinfektionen hade gett med sig. Men då började familjens verkliga prövning.

”Viruset hade tagit över Eldurs lever. Den skulle snart sluta fungera. När Eldur blev allt svagare sa läkarna på Island att de inte kunde göra något mer, utan han sattes på väntelistan för levertransplantation och det beslutades att vi skulle flygas till Göteborg”, berättar Kristín.

Eftersom familjen inte visste om väntan på en ny lever skulle bli en dag eller flera månader, bestämdes det att syskonen skulle bo hos Kristíns föräldrar på Island. Kristín, Bjarki och Eldur flyttade in på Ronald McDonald Hus i Göteborg den sjunde juli.

”När vi flög till Sverige trodde jag att vi skulle behöva bo på sjukhuset. Jag är väldigt tacksam över att vi i stället fick på bo på Ronald. I Huset är det en helt annan stämning än på sjukhuset. Där kunde vi slappna av, ta en kopp kaffe och bara andas en stund”, säger Kristín.

 Den första tiden var Eldur tillräckligt frisk för att bo tillsammans med sina föräldrar i Huset. På morgnarna rullade Kristín och Bjarki barnvagnen den lilla biten till Drottning Silvias barnsjukhus för undersökningar och provtagning. På eftermiddagarna kunde de gå ”hem” igen.

”Vi befann oss i en surrealistisk situation. Då kändes det bra att komma hem till Huset och laga mat och tvätta kläder som vanligt. Efter några veckor kom mina föräldrar med Brynja och Daníel för att hälsa på. Då hade tjejerna i Huset fixat kläder och leksaker till dem. Det var helt fantastiskt”, säger Kristín.

Samtidigt som familjen var fast i ett slags limbo i väntan på en ny lever och Eldur lades in på sjukhuset med försämrade värden, tog familjens vänner på Island och i Stockholm saken i egna händer. 20 personer valde att kolla om de kunde bli Eldurs donator.

”Eftersom Eldur är så liten behövdes bara en liten del av en vuxens lever. Men varken vi eller någon av våra vänner som testade sig tidigt var en match. Den sista som gjorde det här testet var min vän Rúna på Island. Hon var väldigt hoppfull och packade till och med passet”, säger Kristín.

Läkarna kunde knappt förklara det – men Rúnas lever var en 100-procentig match. Hon flögs därför till Göteborg den 25 augusti för att genomgå operationen som skulle rädda Eldurs liv.

”Jag har inga ord för hur tacksam jag blev över att hon ville göra det här. Samtidigt som allt detta sker kraschade Eldur, hans värden hade blivit väldigt dåliga. Läkarna sövde ner honom och kopplade honom till en respirator”, säger Kristín.

Som genom ytterligare ett mirakel stabiliserades läget under natten, så på morgonen den 26 augusti kunde transplantationen genomföras enligt plan.

 

Eldur blev kvar på barnintensiven i 17 dagar efter operationen, men återhämtningen gick bättre än vad någon hade vågat hoppas på. Snart kunde han flyttas till medicinavdelningen, och kort därefter kunde han flytta in hos föräldrarna i Huset igen.

Den fjärde oktober, efter tre månader i Göteborg, lyfte planet till Reykjavik. Familjen kunde äntligen återförenas.

”Jag kan inte ens förklara hur härligt det är att få vara tillsammans allihop igen. Nu kan vi fortsätta med livet. Vi kommer att gå på kontroller här på Island till en början, men Eldur räknas som frisk nu. Planen är att han ska börja på förskola nästa år”, säger Kristín.

Hon bär, trots omständigheterna, med sig ett varmt minne av månaderna i Huset.

”Vissa kvällar hade jag och Bjarki det tungt och satt tysta vid matbordet. Då kunde tjejerna komma med tända ljus för att göra det mysigt för oss. Glömde vi att plocka ur en tvätt vek de våra kläder. Det är de där små sakerna som får det att kännas som ett hem”, säger Kristín.